Rozšírenie potravinových alergií vzbudilo v posledných rokoch pozornosť; podľa odhadov trpia niektorým typom alergie 2-4% dospelých a 6% detí. Napriek značným vedomostiam o potravinových alergiách a potravinách, ktoré ich môžu vyvolať, tieto alergie zostávajú komplexným problémom.
Potravinové alergie sú definované ako patologická imunitná reakcia precitlivenosti na potraviny. Laicky povedané, telo neprimerane reaguje na určité druhy potravín. Alergickou reakciou na potraviny môžu reagovať všetky orgánové systémy avšak alergické prejavy v oblasti tráviaceho traktu sa prejavia ako akútne zvracanie, hnačky s kŕčmi, syndrómom dráždivého čreva až po anafylaktický šok.
Liečba v zásade spočíva vo vyradení alergizujúcich zložiek zo stravy. Chorý musí dodržiavať prísnu diétu, niekedy až celý život. Pri polyvalentnej alergii, to znamená že chorí má príznaky alergie na mnohé alergény, môže byť problémom zostaviť výživovo plnohodnotný jedálny lístok. A to vôbec nie je jednoduché.